Terug naar overzicht

Strengere controle op zzp'ers– Wat betekent dit voor de POH-GGZ in jouw huisartsenpraktijk?

Blog geschreven door Nanco van Arkel, oktober 2024

Vanaf 1 januari 2025 wordt de handhaving rond het werken met zelfstandige zorgprofessionals (zzp’ers) aangescherpt. Deze wijziging heeft mogelijk gevolgen voor huisartsenpraktijken die werken met zzp’ers, zoals praktijkondersteuners GGZ (POH-GGZ). Als huisarts of praktijkmanager is het essentieel om te begrijpen wat deze veranderingen voor jouw praktijk en de zzp’ers waarmee je werkt, betekenen, zodat je voorbereid bent op eventuele aanpassingen.

Wat houden de aangescherpte regels in?

De overheid wil strenger toezien op de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dit betekent dat je als huisartsenpraktijk extra alert moet zijn op de samenwerking met zelfstandige POH-GGZ’ers. Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband in plaats van een zelfstandige relatie, kan dat leiden tot aanzienlijke financiële en juridische consequenties, zoals naheffingen van loonbelasting en sociale premies. Daarnaast kunnen er nog andere financiële gevolgen zijn, zoals een claim voor niet afgedragen pensioenpremies.

Gevolgen voor de huisartsenpraktijk

De wijzigingen kunnen verschillende gevolgen hebben voor jouw praktijk:

  • Striktere toetsing op dienstbetrekking: De Belastingdienst zal beoordelen of de POH-GGZ daadwerkelijk als zelfstandige werkt. Hierbij kijkt men naar factoren als gezagsverhouding, zelfstandigheid, en afspraken over werktijden en verantwoordelijkheden.
  • Risico op naheffingen: Indien de samenwerking niet voldoet aan de criteria van zelfstandigheid, kan jouw praktijk verantwoordelijk worden gehouden voor naheffingen voor loonbelastingen en sociale premies.
  • Onzekerheid voor zzp’ers: Voor zzp’ers in de rol van POH-GGZ kan deze strengere controle betekenen dat hun zelfstandigheid wordt betwist, wat hun flexibiliteit en mogelijkheden kan beperken. Daarnaast kan het ook financiële gevolgen hebben voor zzp’ers in die zin dat zij te maken krijgen met naheffingen voor te weinig betaalde belasting.
Wat kun je doen om risico’s te beperken?

Deze veranderingen dwingen veel huisartsenpraktijken om hun huidige werkwijze onder de loep te nemen. Het is verstandig om alternatieven te overwegen, zeker wanneer er twijfel bestaat over of er sprake is van een schijnzelfstandigheid.

Alternatieven om te overwegen zijn:

  1. POH-GGZ’er zelf in dienst nemen: Hiermee draag je zelf het werkgeverschap met bijbehorende verplichtingen.
  2. POH-GGZ Zorg uitbesteden aan een externe partij:
    Door samen te werken met een organisatie zoals Praktijksteun, kun je het volledig uitbesteden en op deze manier zorgen voor meer stabiliteit in jouw praktijk.
Wat biedt een samenwerking met Praktijksteun?

Samenwerken met Praktijksteun kan praktische voordelen opleveren voor jouw huisartsenpraktijk, zeker als het gaat om de inzet van POH-GGZ. Hieronder een aantal zaken waar we bij kunnen ondersteunen:

  • Ruime ervaring in GGZ binnen de huisartsenzorg: Met meer dan 15 jaar ervaring in de huisartsenzorg hebben we een goed beeld van wat er nodig is voor een effectieve inzet van POH-GGZ.
  • Uitbesteding van werkgeverschap: Praktijksteun neemt het werkgeverschap van de POH-GGZ op zich, inclusief salariëring, scholing en vervanging bij ziekte of verlof.
  • Ondersteuning op maat: Wij bieden begeleiding en intervisie die speciaal zijn afgestemd op de functie van POH-GGZ. Daarbij houden we rekening met de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en hun professionele ontwikkeling.
  • Deskundigheidsbevordering: Regelmatige scholing, onder andere via de POH-GGZ Academy, en een persoonlijk ontwikkelingsbudget zijn standaard onderdelen van onze aanpak. Denk hierbij ook aan de verplichte opleiding POH-GGZ.
  • Toegang tot hulpmiddelen: Onze POH-GGZ’ers kunnen gebruikmaken van e-healthplatformen, triagetools, consultatiepartners en preventie-instrumenten die helpen om de zorg efficiënter in te richten.
  • Regionale samenwerking: We werken nauw samen met zorgverzekeraars, gemeenten en andere zorgverleners, wat bijdraagt aan een betere zorg in de regio.
  • Inzicht door data-analyse: Met onze praktijkscan kan jouw praktijk meer inzicht krijgen in GGZ-gerelateerde vraagstukken. Dit helpt om verbeterpunten te identificeren en proactief aan te pakken.
Hoe kan Praktijksteun zzp'ers helpen?

Ook als je momenteel een goede samenwerking hebt met een zzp’er, bieden we een oplossing. Wij hebben inmiddels diverse POH-GGZ’ers in dienst die als zzp’er de overstap hebben gemaakt naar Praktijksteun.

Meer informatie of vragen?

Wil je meer weten over de gevolgen van de nieuwe regelgeving voor jouw huisartsenpraktijk? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden die Praktijksteun biedt? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies.

Nanco van Arkel (Adviseur (POH-)GGZ in de huisartsenzorg – Founder PRO Groep)

+31(0) 88 20 13 82 0

Vrijblijvende informatie

Of vraag ons digitale informatiedocument ‘POH-GGZ Zorgverlening in de huisartsenpraktijk’ aan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.