Terug naar overzicht

Jouw POH-GGZ gaat met pensioen. Hoe regel je tijdig vervanging?

Gaat de POH-GGZ in jouw huisartsenpraktijk binnenkort met pensioen? Dan sta je als huisarts of praktijkmanager ongetwijfeld voor een uitdaging: de vraag naar psychische ondersteuning blijft namelijk alleen maar groeien en je patiënten kunnen hiervoor nu terecht bij de POH-GGZ die al geruime tijd jouw praktijk ondersteunt. Deze POH-GGZ kent dus inmiddels jouw praktijk, de collega’s en de patiënten. En vooral voor deze patiënten wil je de continuïteit van zorg waarborgen. Logisch daardoor, en volgens ons ook essentieel, om tijdig en goede POH-GGZ-vervanging hiervoor te organiseren. Maar hoe regel je dit? En waar dien je rekening mee te houden?

Onze collega Nanco van Arkel (adviseur (POH-)GGZ in de huisartsenzorg) deelt onderstaand zijn tips om rekening mee te houden.

Redenen om tijdig actie te ondernemen

“We zien en horen regelmatig dat huisartsenpraktijken langer wachten met het regelen van vervanging als hun POH-GGZ met pensioen gaat,” vertelt Nanco van Arkel. “Dat is begrijpelijk, want er is zoveel te regelen in een drukke praktijk. Maar het risico is dat onder andere de continuïteit van zorg hierdoor in het geding kan komen.”

Volgens Nanco zijn er drie belangrijke redenen om nu al na te denken over een opvolger:

  1. Behouden van kwaliteit: “Een POH-GGZ is vaak jaren verbonden aan een praktijk en kent de patiënten door en door. Die ervaring is goud waard. Maar als je geen tijdige vervanging regelt, kan er een leegte ontstaan die lastig te vullen is. Je wilt natuurlijk dat de zorg voor je patiënten soepel blijft verlopen, en dat de nieuwe POH-GGZ op tijd is ingewerkt om de kwaliteit van zorg op niveau te houden.”
  2. Patiënten helpen zonder onderbreking: “Voor patiënten kan het vertrek van een vertrouwde zorgverlener best even slikken zijn. Zorg er daarom voor dat de nieuwe POH-GGZ al goed is ingewerkt vóórdat je huidige medewerker met pensioen gaat. Dit voorkomt dat patiënten zonder begeleiding komen te zitten. Een vloeiende overdracht is hierbij cruciaal.”
  3. Vooruitlopen op de toenemende zorgvraag: “De vraag naar psychische zorg blijft stijgen, dat merken we in elke praktijk waar we komen. Door vooruit te denken en tijdig op zoek te gaan naar een vervanger, kun je beter inspelen op de groeiende zorgbehoefte van jouw patiënten. Daarmee voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.”
Tip voor het zoeken van POH-GGZ vervanging

“Je kunt uiteraard zelf tijdig een vacature uitzetten om de POH-GGZ in jouw praktijk te vervangen. Een andere optie is om met een partij zoals die van ons (Praktijksteun) in gesprek te gaan voor een passende match en vervanging van jouw POH-GGZ. Wij weten als geen ander dat elke praktijk anders is en dat de samenwerking met een POH-GGZ heel persoonlijk is. Daarom zorgen wij voor een maatwerkoplossing. We hebben een groot team van ervaren praktijkondersteuners GGZ die in veel gevallen snel kunnen inspringen. Onze teamleiders en regiomanagers zorgen hierbij voor begeleiding en afstemming. Via Praktijksteun heb je niet alleen vervanging, maar ook de continuïteit en kwaliteit van zorg geborgd.”

Wat kan je van Praktijksteun verwachten?
  • Juiste match met praktijk: “We zorgen ervoor dat de vaste POH-GGZ aansluit bij de specifieke kenmerken van de praktijk. Hierbij houden we rekening met factoren zoals de samenstelling van het team, de patiëntenpopulatie en de locatie van de praktijk (stad of dorp). Daarnaast wordt er gekeken naar zaken zoals de leeftijdsverdeling (jong of oud), sociaaleconomische status (laag of hoog), en het niveau van culturele diversiteit.”
  • Ononderbroken zorg: “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de zorgverlening in jouw praktijk doorloopt.”
  • Deskundige professionals: “Het is voor ons essentieel dat ons team van POH-GGZ-professionals beschikt over uitgebreide GGZ-kennis. Daarom staat deskundigheidsbevordering centraal binnen onze organisatie. We bieden regelmatig scholingen, intervisies, professionele begeleiding en coachtrajecten aan. Bovendien heeft elke collega toegang tot een persoonlijk ontwikkelingsbudget.”
  • Flexibiliteit: “Soms heb je iemand tijdelijk nodig, soms voor de lange termijn. Wat jouw praktijk ook nodig heeft, wij kunnen een oplossing op maat bieden.”

Lees hier wat je nog meer van een samenwerking met Praktijksteun kunt verwachten.

Wij denken met je mee

Het vinden van een goede vervanger is meer dan alleen iemand aannemen. Het is een investering in de toekomst van jouw praktijk en de zorg die je patiënten ontvangen. Nanco: “We denken graag met huisartsen en praktijkmanagers mee om de juiste oplossing voor een praktijk te vinden. Of je nu op zoek bent naar tijdelijke vervanging of een vaste opvolger, we staan voor je klaar!”

Nanco van Arkel (Adviseur (POH-)GGZ in de huisartsenzorg – Founder PRO Groep)

+31(0) 88 20 13 82 0

Vrijblijvende informatie

Je kunt ook direct meer informatie opvragen. Door onderstaand formulier in te vullen ontvang je ons digitale informatiedocument ‘POH-GGZ Zorgverlening in de huisartsenpraktijk’. Hierin lichten we toe hoe een samenwerking met een POH-GGZ van Praktijksteun eruit kan zien.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.